• Coop
  • Stipbike
  • Aia Software
  • La Vintus Open Haarden
  • RezaCoach
  • Café de Kroon
Slideshow Banner by WOWSlider.com v5.2m

U bent hier: Home › Freeride › Algemeen freeride

Freeride 

Sinds 2013 is bij Licht Verzet de freeride discipline geïntroduceerd waardoor er meer aandacht aan deze mooie tak van de MTB sport kan worden besteed. Freeride (FR), zoals de naam al doet vermoeden, is een discipline die alles omvat wat je met een MTB kunt doen op een parkoers dat voornamelijk omlaag loopt en waarin zich diverse obstakels bevinden als sprongen, drops, scherpe en/of afhangende bochten, North Shores (verhoogde houten rijpaden gemaakt van onderling verbonden bruggen of met logs), skinnies en dergelijke. Het parkoers loopt doorgaans over smalle paadjes (single tracks) waarbij meer vaardigheid en agressieve rijtechniek vereist zijn als bij cross country MTB. Bij freeride zijn er doorgaans meerdere mogelijkheden om over of rond een obstakel te komen zodat de rijder afhankelijk van beheersing en ervaring de voor hem/haar beste route kan kiezen. 

Freeride fietsen zijn over het algemeen steviger en zwaarder dan cross country tegenhangers, maar behouden tegenwoordig steeds meer van hun klimvermogen. Het is aan de rijder om zijn of haar fiets te kiezen afhankelijk van de gewenste mate van agressiviteit en klimvermogen. Een "typische" downhill fiets is moeilijk te definiëren, maar denk aan 13-18 kilo met 150-250 mm veerweg aan voor- en achterzijde. Overigens rijden de meesten in NL met een All-mountain of Enduro MTB.

Karakteristiek van Freeriders. De doelgroep freeriders binnen Nederland is relatief klein maar snel groeiende. De sport kan in Nederland alleen met beperkingen beoefend worden en bij het beoefenen van de sport relatief komen meer kosten en risico's kijken waardoor het niet voor iedereen is weggelegd. De freerider is veelal een man tussen de 16 en 35 jaar (bij LV met uitschieters richting 60... maar ook naar 11) en heeft een mbo of een hbo opleiding genoten. Diegene die in Nederland de sport beoefenen zijn vrij fanatiek en hebben een grote reis- en betalingsbereidheid. Ze beoefenen hun sport in het weekend en doen dat gemiddeld twee keer per maand (bij LV wekelijks). De lifestyle die met de sport gepaard gaat komt in Nederland nog niet zo naar voren als in andere landen waar de sport populairder is, maar er zijn wel overeenkomende lifestyle kenmerken te onderscheiden. De scene is heel vriendelijk en behulpzaam en heeft een open cultuur. Ook in de wedstrijdsport betuigt men respect naar elkaar. De sfeer is te typeren als 'laidback' (uiterst relaxt).

Het aantal Freeriders bij de club is gestaag groeiende mede door interessante activiteiten voor zowel beginnende als gevorderde freeriders en cross country (XC) bikers. Ook is de freeride een mooie mogelijkheid voor leden die qua techniek graag met de meest gevorderde XC groep mee willen trainen maar dit qua tempo niet aan kunnen. Bij de FR afdeling geldt een andere indeling en kunnen deelnemers met verschillende conditie nivo's meedoen aan de training die het beste bij hun technische capaciteiten past en minder aanspraak maakt op een groot uithoudingsvermogen. Het streven is dat elk Licht Verzet lid op een veilige en verantwoorde wijze kan deelnemen aan freeride activiteiten. Lid zijn geeft je ook de mogelijkheid als eerste in te schrijven voor snel volrakende wedstrijden als de City Downhill Nijmegen.Trainingen
De activiteiten zijn zo georganiseerd dat zowel de beginnende freeriders, XC bikers als ook gevorderde freeriders in staat worden gesteld om op een veilige manier hun rijkunst te ontwikkelen.

Tijdens de zomermaanden (april - september) wordt om de twee weken getraind en van oktober tot en met maart 1 keer per maand. Tijdens de trainingen werken we met twee groepen, beginners en gevorderden, zodat deelnemers op hun eigen niveau de freeride kunnen beoefenen en daarbij passende uitdagingen kunnen vinden.
Er zijn Freeride trainingen voor alle Licht Verzet leden vanaf 16 jaar en ouder (jongeren vallen onder de jeugd). Zie voor data het trainingsoverzicht.

Clubwedstrijden
Door het seizoen heen organiseert de freeride afdeling een viertal clubwedstrijden waaruit na de laatste wedstrijd de clubkampioen van het jaar bekend is. Deze clubwedstrijden zijn voor alle clubleden een goede gelegenheid om te ervaren wat het rijden van een wedstrijd is maar ook om hun skills te verbeteren. Jaarlijks hebben we een dualslalom, city downhill, enduro en een pumptrack op het programma.

Trainingsweekend
Eénmaal per jaar organiseren we een weekend rond het thema enduro of gaan we naar een bikepark. Doorgaans in Duitsland of België maar Frankrijk komt aan bod. 

Facebook
Kijk ook eens Licht Verzet Freeride groep op Facebook  

Vragen
Mocht je vragen hebben over freeride bij de club kun je contact opnemen met de Freeridecoordinator Proeftraining en lid worden 

Als je na het lezen van de informatie op de website denkt: "dit is iets voor mij !" dan kun je je opgeven voor een introductietraining, deze is verplicht voordat je mee mag doen met de normale trainingen. Tijdens deze introductietraining wordt uitgelegd wat er komt kijken bij het trainen met Licht Verzet en wordt een advies gegeven over welke trainingsgroep naar verwachting het beste bij je zal passen.

Na deze introductietraining kun je nog 2 keer vrijblijvend meetrainen en daarna moet je beslissen om wel of geen lid te worden.
De proeftrainingen zijn op dezelfde tijd als de normale trainingen. De trainer houdt rekening met aspirantleden.

Aanmelden voor de proeftrainingen voor 16+-ers bij de freeridecoordinator.
Voor aspirant leden tussen 12 en 18 jaar loopt aanmelden via de XC jeugd wachtlijst.

Freeride uitrusting 

Als uitrusting wordt het volgende pakket aangeraden, kan ook deels maar hoe vollediger hoe beter. 
Minimaal is een MTB-helm vereist.

- Full-face helm (integraalhelm) 
- Bescherming voor rug en borst
- Armbeschermers (elleboog, onderarm)
- Knie- en scheenbeschermers
- Shirt met lange mouwen
- Broek van stevig materiaal (geen lycra)
- Handschoenen met vingers 

Gedragsregels freeriders 

MTB club Licht Verzet heeft regels opgesteld waaraan de leden zich dienen te houden. Deze zijn beschreven in het Huishoudelijk Reglement. Specifiek voor de freeride afdeling zijn enkele aanvullende regels geformuleerd.

Er zijn een beperkt aantal terreinen waarop freeride obstakels gebouwd mogen worden, bijv. een drop-off, road-gap, skinny etc. Waar Licht Verzet geen toestemming heeft van de terreinbeheerder voor de bouw van freeride objecten is het zeer ongewenst dat leden dat doen en al helemaal niet in naam van de club. 

Daarnaast zijn er als genoemd de algemene clubregels die voor alle leden gelden. Ieder lid is zelf verantwoordelijk voor het naleven van deze regels en vraagt in geval van twijfel de trainer naar wat wel en niet kan.

 "Veiligheid gaat voor alles"
- De trainer bepaalt in alle gevallen of een freerider aan de eisen voldoet en heeft het recht personen de deelname aan betreffende training te verbieden. 
- De trainer heeft ook het recht een deelnemer te verbieden een freeride obstakel te berijden als zijns inziens de moeilijkheidsgraad voor deze deelnemer te hoog is en/of met de deelnemer zijn/haar fiets 
  met bijhorende persoonlijke uitrusting (protectie) de veiligheid van deze persoon in het geding komt.
- We respecteren en houden rekening met andere terreingebruikers, dus ook met andere fietsers.
- We groeten andere terreingebruikers en/of aangrenzende bewoners.
- We maken geen onnodig lawaai of schreeuwen luidruchtig.
- We laten geen rommel achter.
- We houden voldoende onderlinge afstand om valpartijen te voorkomen.
- Tijdens het freeride dragen we altijd een fietshelm. Bij voorkeur een integraal of all-mountain helm en lange vingerhandschoenen. Body protectie en knie- scheenbeschermers zijn aan te raden.
- We rijden op een voor freeride geschikte fiets die in goede staat verkeert. Dit betekent: geen versleten onderdelen zoals remblokken, banden, geen speling op het balhoofdstel, geen frame met 
  scheuren of slecht functionerende vering. 
- Elke lid (of deelnemer proeftrainingen) heeft zijn basislidmaatschap of licentie bij zich. Die is op de achterzijde voorzien van een sticker met een telefoonnummer van de persoon die gewaarschuwd moet worden in geval 
  van een ongeval of andere problemen. Dit telefoonnummer mag ook op de helm staan.
- We rijden tussen de voor- en achter rijder en volgen de aanwijzingen op van de trainer en begeleiders (achter rijder kan door trainer aangewezen worden)
- We hebben een reservebinnenband bij ons, pompje en (power-Link) kettingschakel.
We helpen de club minimaal eens per jaar als vrijwilliger. Vele handen maakt het werk licht voor allemaal!Ogenblik a.u.b. ...