• Coop
  • Stipbike
  • Aia Software
  • La Vintus Open Haarden
  • RezaCoach
  • Café de Kroon
Slideshow Banner by WOWSlider.com v5.2m

U bent hier: Home › Vereniging › Samenwerking bosbeheerders

Samenwerking en go/nogo MTB routes Rijk van Nijmegen

Licht Verzet participeert in de Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen die aanleg, beheer en onderhoud van de MTB routes Rijk van Nijmegen gaat regelen. Daarin participeren ook TC De Pedaleurs, TC Gennep en NXP Cycletime. Gesprekspartners zijn de terreinbeheerders Staatsbosbeheer (SBB), Natuurmonumenten, Gemeente Nijmegen, Gemeente Heumen en Dekkerswald. Vooralsnog gaat het over de bestaande groene en rode route, maar dat gaat in het nieuwe routenetwerk sterk veranderen/uitbreiden.

Momenteel is LV verantwoordelijk voor klein onderhoud aan de groene route incl de routeaanduiding. Voor de rode route zijn voornamelijk TC De Pedaleurs en NXP Cycletime verantwoordelijk. TC Gennep heeft het stuk route langs de St Jansberg en de verbinding naar Milsbeek onder zijn hoede.

GO ZONES
Onze clubleden mogen in de bossen van Staatsbosbeheer (SBB) biken op alle wegen en paden waar dat niet uitdrukkelijk wordt verboden met bordjes. Daarnaast hebben we natuurlijk het prachtige Reichswald (D) waar alle paden voor bikers toegankelijk zijn. Vermijd de bepijlde wandelroutes, hier tref je vaak wandelaars. 

Bij Natuurmonumenten mag alleen op de MTB- of fietsroute worden gereden, daarnaast zijn er op Heumensoord enkele plaatsen waar we tijdens de clubtraining extra mogelijkheden hebben. Zie onderstaand.

NOGO ZONES
Echte nogo zones voor de MTB zijn de beschermde natuurgebieden zoals de Mookerheide en de Jansberg (Mook), de Duivelsberg (Berg en Dal), de Elyseesche Velden/Heerlijkheid Beek (bij Beek/Ubbergen), de Hatertse en Overasseltse Vennen. Uiteraard mag je daar wel op openbare fietspaden of een met bordjes aangegeven MTB verbindingsroute rijden.   
Ook de Mulderskop is beschermd en ligt zuid-oost van het zweefvliegveld aan de andere zijde van het spoor. Het staat bekend als het sprinkhanenreservaat en is omzoomd door het spoor Nijmegen-Venlo, Groesbeekseweg, Biesseltsebaan en Heumensebaan, Op de paadjes aan de rand van het gebied mag je biken, binnen de Mulderskop niet.

Voor het 'Avonturenbos Stekkenberg' bij de Koekeleklef (Groesbeek) geldt ook een beperking. Zie verderop onderstaand.

De boswachters vinden in het algemeen het gedrag van LV-ers goed. Zij vragen aandacht voor het vermijden van oneigenlijke paadjes. Sommige bikers (niet per se LV-ers) nemen het niet zo nauw met het verschil tussen weg/pad en een wildwissel. Een wildwissel is een smal spoor waar wild over loopt, het is niet moeilijk te zien dat dit geen fietspaadje is. Het gebruik ervan is bovendien illegaal. De boswachters zijn mordicus tegen het gebruik van dergelijke wildwissels, het wild heeft zo geen plaats om tot rust te komen. Soms staan er in de afgeschermde delen zeldzame planten.
Van belang is ook dat het zonder toestemming vooraf verboden is nieuwe paadjes of bouwwerken als springschansen e.d. aan te leggen. Boswachters treden daar tegen op en sluiten actief (illegale) paden af. Waar omgehakte bomen en een stapel takken de toegang van een pad blokkeren is de bedoeling dat pad niet langer te gebruiken. Ga die paden niet open maken zonder overleg met de boswachter.

Soms zijn er gerichte controles op dergelijke illegale paadjes en gebieden. Overtreders krijgen zondermeer een verbaal a 95 euro plus 9 euro administratiekosten. Niemand zit daar op te wachten en wij als LV al helemaal niet daar wij belang hebben bij een goede verstandhouding met de bosbeheerders. Blijf er aub weg.

GAARNE JULLIE MEDEWERKING
Wij hebben ruime mogelijkheden om te biken en willen dat graag zo houden. Daarom ook graag jullie aller medewerking mede door ook andere fietsers aan te spreken die deze regels aan hun laars lappen en te wijzen op (ook hun) belang om op langere termijn lekker te kunnen blijven biken. 

Zie ook de MTB gedragregels die wij nastreven.

VRAGEN EN KLACHTEN
In het algemeen als je wat kwijt wilt over de route (klachten/opmerkingen) kun je mailen naar het onderhoudscollectief via 

Toestemming gebruik bepaalde delen Heumensoord tijdens LV trainingen

Er is toestemmming van Natuurmonumenten om een ietsje meer Heumensoord te gebruiken (rood) tijdens clubtrainingen. Let wel geldt alleen tijdens de op de website geplaatste trainingstijden en in LV tenue olv een trainer. Uiteraard mag daarnaast te allen tijde de MTB route (zwart op de kaart) worden gebruikt en de als zodanig aangegeven fietspaden (lichtgroen).

Verlenging. Deze toestemming is in overleg met boswachter Bart vd Aa verlengd en geldt totdat de nieuwe MTB route op Heumensoord gereed is. Daarna komt er een wijziging in het trainingsgebied. In ieder geval blijft het gebied rond de kogelvanger naat het Vierdaagse terrein.

Graag jullie medewerking .....

 

 

 

 

'Avonturenbos Stekkenberg' bij Koekeleklef Groesbeek

Van Staatsbosbeheer kregen we navolgend bericht:
Leden van uw vereniging komen regelmatig fietsen in het Groesbeekse Bos. Dit gebied is begrijpelijk ideaal en uitdagend om te mountainbiken. Echter, er is geconstateerd dat er ook met hoge snelheid door het Avonturenbos (aan de rand van de wijk Stekkenberg) wordt gereden. Dit is een speelbos voor kinderen en zeer druk bezocht. U begrijpt dat dit voor gevaarlijke situaties zorgt en bovendien ontstaan er conflicten ter plaatse. Ik wil u bij deze vragen of u aan uw achterban kenbaar wilt maken dat ATB-ers van harte welkom zijn bij Staatsbosbeheer, maar dat wij hen vriendelijk doch dringend verzoeken het Avonturenbos te mijden. Voor meer informatie over het Avonturenbos en de begrenzingen verwijs ik graag naar www.avonturenbos.nl

Hoewel een goed verstaander hier genoeg aan heeft, toch het verzoek niet te biken in het Avonturenbos. Zie bijgevoegd kaartje waarop het gebied zichtbaar is (ter orientatie midden noord ligt de crossbaan). Het Filosofenpad doorkruist het Avonturenbos in het dal. Dat pad mag (nog steeds) bereden worden maar met enige voorzichtigheid vanwege daar spelende kinderen. Een minder leuke bijkomstigheid is dat de bekende trap binnenkort voorzien zal worden van verbodsbordjes (ondanks bezwaren onzerzijds).


 


Ogenblik a.u.b. ...