• Coop
  • Stipbike
  • Aia Software
  • La Vintus Open Haarden
  • RezaCoach
  • Café de Kroon
Slideshow Banner by WOWSlider.com v5.2m

U bent hier: Home › Vereniging › Samenwerking bosbeheerders

Samenwerking en go/nogo MTB routes Rijk van Nijmegen

Licht Verzet participeert in een overleg over oa het onderhoud van de MTB route Rijk van Nijmegen (groene en rode route) met o.a. Staatsbosbeheer (SBB), Natuurmonumenten, Gemeente Mook en TC Pedaleurs, TC Gennep en NXP Cycletime. Daarbij is LV verantwoordelijk voor klein onderhoud aan de groene route incl de routeaanduiding.

Licht Verzet leden mogen in de bossen van Staatsbosbeheer (SBB) op alle wegen en paden rijden waar dat niet uitdrukkelijk wordt verboden. Bij Natuurmonumenten mag alleen op de MTB of fietsroute worden gereden, daarnaast zijn er op Heumensoord enkele plaatsen waar we tijdens de clubtraining extra mogelijkheden hebben. Zie onderstaand.

NOGO ZONES
Echte nogo zones voor de MTB zijn de beschermde natuurgebieden zoals de Mookerheide en de Jansberg (Mook), de Duivelsberg (Berg en Dal), de Elyseesche Velden (bij Beek), de Hatertse en Overasseltse Vennen. UIteraard mag je daar wel op openbare fietspaden of een met bordjes aangegeven MTB verbindingsroute rijden.   
Ook de Mulderskop is beschermd en ligt zuid-oost van het zweefvliegveld aan de andere zijde van het spoor. Het staat bekend als het sprinkhanenreservaat en is omzoomd door het spoor Nijmegen-Venlo, Groesbeekseweg, Biesseltsebaan en Heumensebaan, Op de paadjes aan de rand van het gebied mag je biken, binnen de Mulderskop niet.

Ook voor het avonturenbos bij de Koekeleklef (Groesbeek) geldt een beperking. Zie onderstaand.

Van boswachter Roel van Arkel (SBB) kregen we een update. In het algemeen is het gedrag van LV-ers goed. Maar hij wil graag aandacht voor het vermijden van oneigenlijke paadjes. Sommige bikers (niet per se LV-ers) nemen het niet zo nauw met het verschil tussen weg/pad en een wildwissel. Een wildwissel is een smal spoor waar wild over loopt, het is niet moeilijk te zien dat dit geen fietspaadje is. Het gebruik ervan is bovendien illegaal. De boswachters zijn mordicus tegen het gebruik van dergelijke wildwissels, het wild heeft zo geen plaats om tot rust te komen of er staan zeldzame planten. Ook is het zonder toestemming vooraf verboden nieuwe paadjes of springschansen e.d. aan te leggen. Boswachters treden daar tegen op en sluiten actief enkele (illegale) paden af. Waar omgehakte bomen de toegang van een pad blokkeren is de bedoeling dat pad niet langer te gebruiken. Ga die paden niet open maken zonder nader overleg met de boswachter.

Soms zijn er gerichte controles op dergelijke illegale paadjes en gebieden. Overtreders krijgen zondermeer een verbaal a 95 euro plus 9 euro administratiekosten. Niemand zit daar op te wachten en wij als LV al helemaal niet daar wij belang hebben bij een goede verstandhouding met de bosbeheerders.

GAARNE MEDEWERKING
Wij hebben ruime mogelijkheden om te biken en willen dat graag zo houden. Daarom ook graag jullie aller medewerking mede door ook andere fietsers die deze regels overtreden aan te spreken en te wijzen op de beperkingen die op de langere termijn ook in hun belang zijn om lekker te kunnen blijven biken. 

VRAGEN EN KLACHTEN
In het algemeen als je wat kwijt wilt over de route (klachten/opmerkingen) kun je mailen naar het onderhoudscollectief via mtbroute.rijkvannijmegen@gmail.com

Toestemming gebruik bepaalde delen Heumensoord tijdens LV trainingen

Er is toestemmming van Natuurmonumenten om een ietsje meer Heumensoord te gebruiken (rood) tijdens clubtrainingen. Let wel geldt alleen tijdens de op de website geplaatste trainingstijden en in LV tenue olv een trainer. Uiteraard mag daarnaast te allen tijde de MTB route (zwart) worden gebruikt en de als zodanig aangegeven fietspaden (lichtgroen).

Graag jullie medewerking .....

 

 

 

 

Avonturenbos bij Koekeleklef Groesbeek

Van Staatsbosbeheer kregen we navolgend bericht:
Leden van uw vereniging komen regelmatig fietsen in het Groesbeekse Bos. Dit gebied is begrijpelijk ideaal en uitdagend om te mountainbiken. Echter, er is geconstateerd dat er ook met hoge snelheid door het Avonturenbos (aan de rand van de wijk Stekkenberg) wordt gereden. Dit is een speelbos voor kinderen en zeer druk bezocht. U begrijpt dat dit voor gevaarlijke situaties zorgt en bovendien ontstaan er conflicten ter plaatse. Ik wil u bij deze vragen of u aan uw achterban kenbaar wilt maken dat ATB-ers van harte welkom zijn bij Staatsbosbeheer, maar dat wij hen vriendelijk doch dringend verzoeken het Avonturenbos te mijden. Voor meer informatie over het Avonturenbos en de begrenzingen verwijs ik graag naar www.avonturenbos.nl

 

Hoewel een goed verstaander hier genoeg aan heeft, toch het verzoek niet te biken in het Avonturenbos. Zie bijgevoegd kaartje waarop het gebied zichtbaar is (ter orientatie midden noord ligt de crossbaan). Het Filosofenpad doorkruist het Avonturenbos in het dal. Dat pad mag (nog steeds) bereden worden maar met enige voorzichtigheid vanwege daar spelende kinderen. Een minder leuke bijkomstigheid is dat de bekende trap binnenkort voorzien zal worden van verbodsbordjes (ondanks bezwaren onzerzijds).


 


Ogenblik a.u.b. ...