• Coop
  • Stipbike
  • Aia Software
  • La Vintus Open Haarden
  • RezaCoach
  • Café de Kroon
Slideshow Banner by WOWSlider.com v5.2m

U bent hier: Home › Vereniging › Samenwerking bosbeheerders

Samenwerking en go/nogo MTB routes Rijk van Nijmegen

Licht Verzet participeert in de Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen die aanleg, beheer en onderhoud van de MTB routes Rijk van Nijmegen coordineert. Daarin participeren ook de clubs TC De Pedaleurs (Malden), TC Gennep en NXP Cycletime (Nijmegen). Gesprekspartners zijn de terreineigenaren Staatsbosbeheer (SBB), Natuurmonumenten (NM), Gemeente Nijmegen, Gemeente Heumen en Dekkerswald. Vooralsnog gaat het over de bestaande groene en rode route, maar dat gaat flink veranderen in het in 2019 nieuw te bouwen routenetwerk.

Momenteel is LV verantwoordelijk voor klein onderhoud aan de groene route incl de routeaanduiding. Voor de rode route zijn voornamelijk TC De Pedaleurs en NXP Cycletime verantwoordelijk. TC Gennep heeft het stuk route langs de St Jansberg en de verbinding naar Milsbeek onder zijn hoede.

GO ZONES
Onze leden mogen in de bossen van Staatsbosbeheer (SBB) op alle wegen en paden biken waar dat niet uitdrukkelijk is verboden met bordjes. Daarnaast hebben we natuurlijk het prachtige Reichswald (D) waar alle paden voor bikers toegankelijk zijn. Vermijd de bepijlde wandelroutes, hier tref je vaak wandelaars. 

Bij Natuurmonumenten mag alleen op de MTB- of fietsroute worden gereden, daarnaast zijn er op Heumensoord enkele plaatsen waar we tijdens de clubtraining extra mogelijkheden hebben. Zie onderstaand.

NOGO ZONES
Echte nogo zones voor de MTB zijn de beschermde natuurgebieden zoals de Mookerheide en de Jansberg (Mook), de Duivelsberg (Berg en Dal), de Elyseesche Velden/Heerlijkheid Beek (bij Beek/Ubbergen), de Hatertse en Overasseltse Vennen. Uiteraard mag je daar wel op openbare fietspaden of een met bordjes aangegeven MTB verbindingsroute biken.   

Ook de Mulderskop is uitgesloten. Dit gebied ligt zuid-oost van het zweefvliegveld aan de andere zijde van het spoor. Het staat bekend als het sprinkhanenreservaat en is omzoomd door het spoor Nijmegen-Venlo, Groesbeekseweg, Biesseltsebaan en Heumensebaan, Op de paadjes aan de rand van het gebied mag je biken, binnen de Mulderskop niet.

Het Avonturenbos in Groesbeek, aan de rand van de wijk Stekkenberg (www.avonturenbos.nl) is een speelbos voor kinderen en zeer druk bezocht. MTB-ers is gevraagd niet te biken in het Avonturenbos. Het Filosofenpad doorkruist het Avonturenbos in het dal en mag bereden worden met enige voorzichtigheid vanwege de spelende kinderen.

Er komt hier binnenkort een kaartje waarop je kunt zien waar je wel en niet mag biken.

Vermijd oneigenlijke paadjes
Sommige bikers (niet per se Licht Verzetters) nemen het niet zo nauw met het verschil tussen weg/pad en een wildwissel. Een wildwissel is een smal spoor waar wild over loopt, het is niet moeilijk te zien dat dit geen fietspaadje is. Het gebruik ervan is bovendien illegaal. De boswachters zijn mordicus tegen het gebruik van dergelijke wildwissels, het wild heeft daardoor geen plaats om tot rust te komen. Ook kunnen in de afgeschermde delen zeldzame planten staan.

Geen vrije toegang tussen zonsondergang en zonsopkomst
Zonder toestemming van de boswachter mag je s’nachts niet in het bos zijn.

Bouwen alleen met toestemming
Van belang is ook dat het zonder toestemming vooraf verboden is nieuwe paadjes of bouwwerken als springschansen e.d. aan te leggen. Boswachters treden daar tegen op en sluiten actief (illegale) paden af. Waar omgehakte bomen en een stapel takken de toegang van een pad blokkeren is de bedoeling dat pad niet langer te gebruiken. Ga die paden niet open maken zonder overleg met de boswachter.

Men controleert gericht op illegale paadjes, nogo gebieden en bouwactiviteiten. Overtreders krijgen zondermeer een verbaal a 95 euro plus 9 euro administratiekosten. Niemand zit daar op te wachten en wij als LV al helemaal niet daar wij belang hebben bij een goede verstandhouding met de bosbeheerders.

GAARNE JULLIE MEDEWERKING

Wij hebben (nog steeds) ruime mogelijkheden om te biken en willen dat graag zo houden. Daarom ook graag jullie medewerking. Spreek aub andere bikers aan die deze regels aan hun laars lappen. Wijs ze op (ook hun) belang om op langere termijn lekker te kunnen blijven biken. 

Zie ook de MTB gedragregels die wij nastreven.

VRAGEN EN KLACHTEN
In het algemeen als je wat kwijt wilt over de route (klachten/opmerkingen) kun je mailen naar de stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen via 

Toestemming gebruik bepaalde delen Heumensoord tijdens LV trainingen

Er is toestemming van Natuurmonumenten om een ietsje meer Heumensoord te gebruiken (rood) tijdens clubtrainingen. Let wel geldt alleen tijdens de op de website geplaatste trainingstijden en in LV tenue olv een trainer. Uiteraard mag daarnaast te allen tijde de MTB route (zwart op de kaart) worden gebruikt en de als zodanig aangegeven fietspaden (lichtgroen).

Verlenging. Deze toestemming is in overleg met boswachter Bart vd Aa verlengd en geldt totdat de nieuwe MTB route op Heumensoord gereed is. Daarna komt er een wijziging in het trainingsgebied. In ieder geval blijft het gebied rond de kogelvanger naast het Vierdaagse terrein.

Graag jullie medewerking .....

 

 

 

 


Ogenblik a.u.b. ...