• Coop
 • Stipbike
 • Aia Software
 • La Vintus Open Haarden
 • RezaCoach
 • Café de Kroon
Slideshow Banner by WOWSlider.com v5.2m

U bent hier: Home › Vereniging › Gedragsregels MTBers

Respecteer de MTB regels

Nederland is een dichtbevolkt land, niet alleen in de steden en dorpen is het druk maar ook in de natuurgebieden. Het is daarom zaak rekening met elkaar te houden. Mountainbikers hebben hun eigen paden en het is niet de bedoeling dat zij daarvan afwijken. Naast de gebaande paden zijn er nog andere gedragsregels voor mountainbikers die het bezoek van een natuurgebied voor iedereen een stuk prettiger maken. De website www.mountainbike.nl stelde de onderstaande gedragscode op.

 1. Draag altijd een fietshelm
  Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar het scheelt een hoop ellende. Gelukkig zijn er tegenwoordig zeer goed ventilerende helmen die ook in de zomer je hoofd koel houden. Bij deelname aan een Licht Verzet fietsactiviteit is een helm verplicht. 
 2. Blijf altijd op de paden, volg de MTB route. 
  Het bos is voor iedereen maar de kleine smalle wildwissels voor de dieren. Gebruik geen wildwissels. Blijf op de MTB route in gebieden waar je alleen op die route mag rijden. In onze omgeving zijn dat met name de routes op het terrein van Natuurmonumenten. Bedenk dat de mogelijkheden daar te biken kunnen afhangen van hoe MTB-ers zich daaraan houden. 
 3. Kom niet op uitgezette wandelroutes
  En vermijd zoveel mogelijk ruiterpaden. Mocht je toch een paard tegen komen, blijf dan rustig wachten, maar scheur nooit langs een paard. Let ook op bij remmen, een paard is een vluchtdier en kan op hol slaan door piepende remmen.
 4. Rem rustig af wanneer er wandelaars naderen
  Wandelaars verplaatsen zich niet zo snel en als je een beetje goed uitkijkt kan je ze al lang van te voren aan zien komen.
 5. Groet vriendelijk en passeer
  Mocht je een mede mountainbiker achterop komen, snij deze dan nooit af, maar wacht rustig tot je er langs kan en bel even! Een vriendelijke groet als dank kost geen moeite. Daarna kun je weer lekker hard optrekken. Als een ander je inhaalt geef dan ruimte. Wandelaars groeten wordt ook vaak erg gewaardeerd.
 6. Train in kleine groepjes. Dat is veiliger en prettig voor de dieren
  Trainen is uiteraard iets anders dan een toertocht. Mocht je echt gaan trainen met intervals en dergelijke, dan is het beter dit met een niet al te grote groep te doen. Dit traint ook prettiger. Bovendien heeft de natuur er dan minder last van.
 7. Rem rustig om de bosgrond op zijn plaats te houden
  Een beetje slippen is best leuk, maar ook slecht voor de grond in het bos. Vooral als het net geregend heeft haal je de zachte grond snel open. Als het regent spoelt de losse grond weg en ontstaan geulen. 
 8. Houd je fiets onder controle in afdalingen en bochten.
  Neem niet meer risico dan nodig is en probeer niet meteen wat een ander kan. Met name als je net een nieuwe fiets hebt is het belangrijk hier eerst weer vertrouwd mee te worden.
 9. Pas je snelheid aan de omgeving aan
  Dit kan je op twee manieren zien.
  1) Mocht je ergens komen waar het erg druk is in het bos, fiets dan even wat rustiger totdat er weer ruimte is om te crossen.
  2) Niemand z’n conditie is gelijk of heeft altijd zijn dag. Als je met meerderen bent houd elkaar dan in de gaten en pas je aan. Controleer ook regelmatig of iedereen er nog is. Mocht je iemand missen ga dan niet stom staan wachten, maar fiets terug. Let dus op elkaar.
 10. Laat geen afval achter
  Houd er rekening mee dat je te gast bent in de natuur en laat geen rotzooi achter. Er zitten niet voor niets zakken in het kleding en gebruik deze ook. Andere recreanten willen ook genieten van de natuur zonder uitzicht op lege verpakkingen en flesjes.


  Klik hier voor go/nogo zones met de MTB in ons gebied en waar je dus wel of niet welkom bent. Uiteraard hebben wij als club belang bij een goede relatie met terreineigenaren daar die gaan over waar je wel of niet mag fietsen.

Ogenblik a.u.b. ...