Spectaculair slot WKDH op Wijchense Berg

Een treintje van ‘best trick’ mountainbikers vormde afgelopen zondag de sensationele afronding van het WKDH. Het Wijchens Kampioenschap DownHill trok zo’n 100 deelnemers uit Nederland en België naar de Wijchense Berg. Vele vrijwilligers van MTB club Licht Verzet (Nijmegen) hadden het parcours flink aangepakt om diverse springschansen, drops, scherpe kuipbochten, wallrides en rockgardens op steile afdalingen in optima forma te brengen. Lekkernijen voor mountainbikers in vijf categorieën. De uitdagende obstakels trokken flink wat publiek die genoten van het spektakel onder een 25 graden zonnetje.

De club organiseert dit evenement sinds 2013 en nu voor de zevende keer dankzij de steun van diverse regionale sponsoren. De formule is al die jaren niet veranderd, alleen de naam omdat die eerder deel uitmaakte van de Mini-Downhill Cup serie. Deze serie heeft helaas de corona periode niet overleefd maar de sport is nog alive-and-kicking getuige het grote aantal jeugdiogde deelnemers. Het klassement per categorie volgt uit twee ‘runs’ die de deelnemer rijdt tegen de klok. Daarvan telt de snelste tijd.

De jeugd (8 t/m 12) bracht Hidde Stroomer (Schoorl NH) als glorieus winnaar, jongedame Jules van de Hoogen nam wat meer tijd en sleepte de tweede plaats uit de strijd voor Valentijn Hendriks. Bij de dames (alle leeftijden) haakte na de training twee dames af, ‘baan te moeilijk’. Anne Verlaek (Venlo) had er duidelijk minder moeite mee en won. Met dik twee sec verschil moest Sofie Woltman buigen maar kon wel als tweede eindigen voor Sanne Willemsen. De categorie ‘junioren jongens’ (13 t/m 17) bood veel spektakel. Drie rijders staken er met kop-en-schouder bovenuit waarvan Quinten Somsen (Zaandijk) zelfs de 36sec barrière brak en de toppositie opeiste. Chiel Moelker bleef dichtbij en gaf slechts 0,36s toe terwijl Aron Schreurs 0,02s een fractie meer nodig had en eindigde op de derde plaats. De Masters (30+) was niet onverwacht voor meervoudig Mini Downhill Cup kampioen Daniel Prijkel die tegenwoordig actief is in de enduro, dat trapvermogen mooi wist in te zetten en de dagsnelste tijd realiseerde met 35,25s. Martijn Verhoog kan er ook wat van maar trapte wellicht iets minder hard, maar zijn tweede run snelheid was goed genoeg om de tweede plaats van Robbert Crommentuyn over te nemen. Mees Pullen dook in zijn tweede run bij de ook zeer competitieve ‘Heren’ (18 t/m 30) onder de snelle eerste tijd van Dante Verkerke. Die had ook nog een verbetering in gedachten maar verslikte zich op een obstakel, maakte een mooie slider maar verloor veel tijd. Marcel Kok consolideerde de derde plaats die hij al in de eerste run had bemachtigd.

Na afloop beslechtten de 15 dagsnelste rijders de ‘superklasse’. Drie man doken onder de 36s waarvan Daniel Prijkel in de allerlaatste run net 0,08s sneller was dan Quinten Somsen die op de hielen werd gezeten door Aron Schreurs.  En de ‘best trick’? Die was voor ‘backflip’ Charlie Bonnema.

Clubleden. Onder de deelnemers maar liefst 13 Licht Verzetters waaronder flink wat jeugd. Het hadden er 19 kunnen zijn maar defecte fietsen, blessure, ziekte, één no-show en een die schrok vd moeilijkheden op de baan drukte het aantal. Onze Robbert Crommentuyn scoorde podium, de derde plaats bij de Masters.

Verloting. Na afloop was er weer een verloting van mooie gesponsorde prijzen onder de deelnemers en vrijwilligers. Helaas waren al enkele deelnemers naar huis wat echter de kansen van zij die bleven verbeterd, er werd door getrokken totdat een winnaar aanwezig was. Alles ging er uiteindelijk uit inclusief mooie tegoedbonnen voor een servicebeurt voor voorvork of demper     

Organisatie. Met grote dank aan de inzet van het kernteam Frank ter Haar, Mike van Heel en Tijmen Boonaerts die veel tijd hadden gestoken in de voorbereiding. Gelukkig was een hele schare clubgenoten en ook anderen bereid deze mooi dag mogelijk te maken. Dank daarvoor.

Alex Peters

Uitslagen hieronder, foto's kun je zelf uploaden plaatsen en bewonderen op onze pagina op 
Join our board on Collect by WeTransfer