Training FR

Wanneer en waar trainen de Freeriders?

Tijdens de zomermaanden april en met oktober wordt er 3 keer in de maand getraind, 2 trainingen in twee groepen en 1 training op zondag op andere locaties zoals SFA, Bikepark Utrecht, Filthy Trails, Wild Dukes ed.
In de maanden november tot en met maart verlaagt de frequentie naar 2 trainingen per maand. In principe zijn de trainingen op de maandag.

De zondag evenementen worden bekendgemaakt via onze Freeride pagina op Facebook. We zijn daarbij afhankelijk van leden die daarvoor het initiatief willen nemen. 

Voor trainingsdata zie de onderstaande trainingsagenda

Twee niveau groepen

Tijdens de trainingen kan als daartoe aanleiding is in twee groepen worden getraind, beginners (B) en gevorderden (A), zodat deelnemers altijd voldoende uitdaging vinden op hun eigen niveau. De B groep leent zich bij uitstel voor instappers die de sterke focus op techniek wel eens willen ervaren. De trainers wijzen je de weg, maar of je een bepaalde oefening doet blijft altijd je eigen keuze.

Wat doen we nog meer?

Naast deze trainingen wordt er minimaal eens per jaar een weekend georganiseerd voor enduro of naar een bikepark in Duitsland, België, Schotland of Frankrijk.

Enkele malen per jaar is er een freeride clubwedstrijd op een maandagavond of zondag.

Jeugd leden (12 t/m 18 jaar)

De jeugd vanaf 12 jaar traint mee met de XC jeugdtraining en soms is er een zondag freeride training, zie trainingsagenda hieronder. Deelname aan de maandagavond freeride training (vanaf 16 jaar) is soms ook voor de jongere XC jeugd (12+) mogelijk maar afhankelijk van thema en locatie. Daarvoor geeft de freeride training-coördinator toestemming. Hij kent de locatie en moeilijkheid van de training en kan in overleg met de trainers beslissen of de training voor 12+ geschikt is. Discussie over wel of niet mogen meetrainen op de maandag is niet mogelijk.

In welke gebieden trainen we?

Er wordt getraind op de Wijchense Berg (Alverna), in en rondom de bossen van Nijmegen, Groesbeek, Berg en Dal en Mook, oftewel het Rijk van Nijmegen alleen op plaatsen waar dat is toegestaan door de terreinbeheerder. We respecteren de nogo zones waar MTB-en niet is toegelaten!

Trainingsagenda

Trainingsagenda dd 3-9-2020

Aandachtspunten en FAQ's bij trainingen

 • HELM en ICE verplicht. Tijdens het mountainbiken is het dragen van een goede en goed passende fietshelm verplicht. Een helm die te groot is en te ruim zit biedt niet veel bescherming omdat die verschuift bij een val. Zorg dat het hoofd goed wordt opgesloten en de bandjes juist zijn aangehaald. Zie hier hoe.
 • Aan de buitenzijde van de helm moet zichtbaar je ICE (In Case of Emergency) nummer van een verwant staan die we kunnen bellen bij een calamiteit. 
 • ONDERHOUD. Zorg dat je MTB in goede en veilige technische staat verkeert, aandacht voor goed werkende remmen, kettingbladen, cassette, kettingen, banden, geen speling op het balhoofdstel e.d. Zie onderhoudscheck.
 • ZADEL OMLAAG. Bij veel van de Technische XC en freeride trainingen is het uit veiligheidsoverwegingen vereist je zadel omlaag te kunnen zetten. Het beste werkt een dropper, tegenwoordig al vanaf ca 125 euro verkrijgbaar. Anders zorg je dat je een Quick Release hebt op de zadelpen verstelling. Zonder kun je niet meedoen met een T-training waarvoor dat vereist is.
 • TRAINER BESLIST. Een trainer die vaststelt dat je fiets onveilig is of je helm niet deugt mag je weigeren deel te nemen aan de training.
 • MEENEMEN. Neem altijd een reserve binnenband mee (bv in een zadeltasje) en bij voorkeur ook een z.g. powerlink om je ketting te kunnen repareren bij een breuk (let op juiste aantal versnellingen).
 • VEILIGHEID gaat voor alles!!
  • We rijden tussen de voor- en achterrijder en volgen de aanwijzingen op van de trainer en evt. begeleiders.
  • We houden voldoende onderlinge afstand.
 • RESPECTEER de nogo zones waar MTB-en niet is toegelaten!


FAQ’s
Waar wordt verzameld?
Vertrekpunt van de trainingen hangt af van de locatie en wordt per training vermeld 

Wordt er in de vakanties ook gereden?
De trainingen gaan gewoon door in de vakanties.

Is er ook training tijdens de clubwedstrijden?
Nee, er is geen training tijdens een clubwedstrijd. 

Wie mag meedoen aan de clubwedstrijden
Iedere XC of FR senior kan en mag meedoen. Inschrijven bij de verzamelplaats, je mag ook meedoen als het seizoen al is begonnen.

Gaat de training altijd door?
Normaal gesproken wel. Tenzij dit op Facebook MTB club Licht Verzet ultiem tot 1 uur voor de training wordt bekend gemaakt.

Waar trainen we?
Er wordt getraind in en rondom de bossen van Nijmegen, Groesbeek, Berg en Dal en Mook, oftewel het Rijk van Nijmegen. We respecteren daarbij de nogo zones waar MTB-en niet is toegelaten

Wie geven de trainingen?
De trainingen worden afwisselend gegeven door circa 12 clubtrainers.

Heb je nog andere vragen?
Deze kun je stellen aan: FR@lichtverzet.nl

Terug