×

Fout

We konden geen overeenkomende tags vinden

Training XC

TRAININGSGROEPEN

De XC-ers van Licht Verzet trainen het gehele jaar door. Leden kunnen kiezen uit meerdere mogelijkheden:

 • Twee PRESTATIE groepen (P1 en P2), hier ligt de focus op de fysieke verbetering. Daarnaast wordt de techniek van het MTB-en zeker niet vergeten.
 • Twee TECHNIEK groepen (T1 en T2), met de focus met name op het verbeteren van de techniek in het MTB-en. Ook de fysieke uitdaging komt aan bod. 
 • De trainingen in de 'T1 en P1' groep zijn moeilijker/technischer/intensiever dan in de 'T2 en P2'. 
 • In de winterperiode (op de zondagen) is er een TECHNIEK-, een PRESTATIE- en een TOERGROEP.
 • Het hele jaar door is er twee wekelijks een INSTAP GROEP. In deze groep is het tempo lager en worden basis vaardigheden geoefend (technisch en fysiek).
 • Bij de DAMES TOERGROEP ligt de focus op samen fietsen anders dan op trainen van vaardigheden. Daarnaast variatie in het moment van MTB-en en dit kunnen laten afhangen van werk- en gezinssituatie. De toerrit van ca 2 uur wordt gepland buiten de tijden van de reguliere XC clubtraining op een doordeweekse dag, variërend op een ochtend- of middag en meestal op vrijdag.

Alle groepen (behalve toer) rijden korte rondjes zodat een ieder op eigen niveau kan trainen. Alle groepen staan onder leiding van trainers met een gedegen kennis van mountainbiken en alles wat daarbij komt kijken. 

APPs 

 • XC training app. Vanaf 17 jaar kunnen leden zich aanmelden voor de LV XC senioren training groep en deelnemen.
 • NTFU CYQL app waar je allerlei zaken met andere club leden kunt delen, ritjes organiseren of je aanmelden voor een clubwedstrijd of ander evenement. 

Ga daarvoor naar de FAQ communicatie

Trainingstijden

De trainingstijden voor 2024/2025 zijn als volgt en gelden voor de trainingsgroepen T1, T2, P1 en P2. De trainingsduur is 2,5 uur. Zie voor het te behandelen onderwerp de wekelijkse trainingsaankondiging op de CYQL app, LV Facebook of de Whatsapp XC senioren training groep.

De dames toergroep rijdt buiten de reguliere training en stemt de planning af via hun app groep.   

datum dag   aanvang plaats 

t/m 14 april 2024

zondag

 

9.30u

achter slagboom Biesseltsebaan

17 april

geen training

   nog te vroeg donker  

24 april t/m 15 mei*

woensdag

 

18.30u*

achter slagboom Biesseltsebaan

22 mei t/m 14 augustus

woensdag

 

19.00u

 

achter slagboom Biesseltsebaan

21 augustus t/m 5 september*

woensdag

 

18.30u*

achter slagboom Biesseltsebaan

15 september 2024 t/m 13 april 2025

zondag

 

9.30u

achter slagboom Biesseltsebaan

Noot *: Na zonsondergang is het verboden in het bos te zijn, daarom starten deze trainingen vroeger. 

Geen training

Tijdens clubweekends is er geen training. Daarnaast vervalt de training bij enkele andere clubactiviteiten zoals clubwedstrijden en de clubdag. Zie clubagenda.

Zie ook mededelingen op de LV XC senioren training Whatsapp groep, de clubpagina Facebook MTB club Licht Verzet (besloten, alleen voor leden).

In geval van ernstig hondenweer kan een training worden afgelast. Bekendmaking op de XC senioren training app ultiem tot 1 uur vóór de training (we doen ons best dit ook op ons Facebook te zetten).

Aandachtspunten en FAQ's bij trainingen

 • HELM en ICE verplicht. Tijdens het mountainbiken is het dragen van een goede en goed passende fietshelm verplicht. Een helm die te groot is en te ruim zit biedt niet veel bescherming omdat die verschuift bij een val. Zorg dat het hoofd goed wordt opgesloten en de bandjes juist zijn aangehaald. Zie hier hoe.
 • Aan de buitenzijde van de helm moet zichtbaar je ICE (In Case of Emergency) nummer van een verwant staan die we kunnen bellen bij een calamiteit. 
 • ONDERHOUD. Zorg dat je MTB in goede en veilige technische staat verkeert, aandacht voor goed werkende remmen, kettingbladen, cassette, kettingen, banden, geen speling op het balhoofdstel e.d. Zie onderhoudscheck.
 • ZADEL OMLAAG. Bij veel van de Technische XC en freeride trainingen is het uit veiligheidsoverwegingen vereist je zadel omlaag te kunnen zetten. Het beste werkt een dropper, tegenwoordig al vanaf ca 125 euro verkrijgbaar. Anders zorg je dat je een Quick Release hebt op de zadelpen verstelling. Zonder kun je niet meedoen met een T-training waarvoor dat vereist is.
 • TRAINER BESLIST. Een trainer die vaststelt dat je fiets onveilig is of je helm niet deugt mag je weigeren deel te nemen aan de training.
 • MEENEMEN. Neem altijd een reserve binnenband mee (bv in een zadeltasje) en bij voorkeur ook een z.g. powerlink om je ketting te kunnen repareren bij een breuk (let op juiste aantal versnellingen).
 • VEILIGHEID gaat voor alles!!
  • We rijden tussen de voor- en achterrijder en volgen de aanwijzingen op van de trainer en evt. begeleiders.
  • We houden voldoende onderlinge afstand.
 • RESPECTEER de nogo zones waar MTB-en niet is toegelaten!


FAQ’s
Waar wordt verzameld?
Vertrekpunt van de trainingen is normaal achter slagboom Biesseltsebaan. Toegang via kruispunt Sionsweg/Biesseltsebaan en achter de slagboom. Parkeren kan voor de slagboom of bij ingang Heumensoord, auto goed afsluiten, geen interessante spullen zichtbaar.

Wordt er in de vakanties ook getraind?
De trainingen gaan gewoon door in de vakanties.

Wie mag meedoen aan de clubwedstrijden
Iedere XC of FR senior kan en mag meedoen. Ook jeugdleden met instemming van hun trainer. Je mag ook meedoen als het seizoen al is begonnen.

Gaat de training altijd door?
Normaal gesproken wel. Tenzij dit op de XC Whatsapp app of Facebook MTB club Licht Verzet ultiem tot 1 uur vóór de training wordt bekend gemaakt.

Waar trainen we?
Er wordt getraind in en rondom de bossen van Nijmegen, Groesbeek, Berg en Dal en Mook, oftewel het Rijk van Nijmegen. We respecteren daarbij de nogo zones waar MTB-en niet is toegelaten

Wie geven de trainingen?
De trainingen worden afwisselend gegeven door circa 12 clubtrainers.

Heb je nog andere vragen?
Deze kun je stellen aan: XC@lichtverzet.nl

Terug