Training XC

TRAININGSGROEPEN

De XC-ers van Licht Verzet trainen het gehele jaar door. Leden hebben elke training de mogelijkheid te kiezen uit:

 • Twee Prestatie groepen (P1 en P2), hier ligt de focus op de fysieke verbetering. Daarnaast wordt de techniek van het MTB-en zeker niet vergeten.

 • Twee Techniek groepen (T1 en T2), hier ligt de focus met name op het verbeteren van de techniek in het MTB-en. Ook de fysieke uitdaging komt aan bod. 

De trainingen in de '1' groep zijn moeilijker/technischer/intensiever dan in de '2'. 

Alle groepen rijden korte rondjes zodat een ieder op zijn eigen niveau kan trainen. Alle groepen staan onder leiding van trainers met een gedegen kennis van het mountainbiken en alles wat daarbij komt kijken.

Trainingstijden

De trainingstijden voor 2020/2021 zijn als volgt en gelden voor alle trainingsgroepen:

datum dag tijd plaats 

t/m  29 maart 2020

zondag

9.30 uur

4dgse terrein
Heumensoord Beukenlaan

5 april NK marathon HvG

geen training

   

15 april t/m XX mei

woensdag

18.30 uur

4dgse terrein
Heumensoord Beukenlaan

XX mei t/m 12 augustus

woensdag

19.00 uur

 

4dgse terrein
Heumensoord Beukenlaan

12 augustus t/m 9 september

woensdag

18.30 uur

4dgse terrein
Heumensoord Beukenlaan

20 september 2020 t/m 15 april  2021

zondag

9.30 uur

4dgse terrein
Heumensoord Beukenlaan


Tijdens clubwedstrijden en trainingweekenden is er geen training. Daarnaast valt de training ook uit bij enkele andere clubactiviteiten zoals de clubdag. Zie de clubagenda.

Zie ook de nieuwsberichten op de website en de clubpagina Facebook MTB club Licht Verzet  (besloten, alleen voor leden).

In geval van ernstig hondenweer kan een training worden afgelast. Bekendmaking op Facebook MTB club Licht Verzet ultiem tot 1 uur voor de training (later dit jaar zetten we dit ook op de website).

Aandachtspunten en FAQ's bij trainingen

 • HELM en ICE verplicht. Tijdens het mountainbiken is het dragen van een goede en goed passende fietshelm verplicht. Een helm die te groot is en te ruim zit biedt niet veel bescherming omdat die verschuift bij een val. Zorg dat het hoofd goed wordt opgesloten en de bandjes juist zijn aangehaald. Zie hier hoe.
 • Aan de buitenzijde van de helm moet zichtbaar je ICE (In Case of Emergency) nummer van een verwant staan die we kunnen bellen bij een calamiteit. 
 • ONDERHOUD. Zorg dat je MTB in goede en veilige technische staat verkeert, aandacht voor goed werkende remmen, kettingbladen, cassette, kettingen, banden, geen speling op het balhoofdstel e.d. Zie onderhoudscheck.
 • ZADEL OMLAAG. Bij veel van de Technische XC en freeride trainingen is het uit veiligheidsoverwegingen vereist je zadel omlaag te kunnen zetten. Het beste werkt een dropper, tegenwoordig al vanaf ca 125 euro verkrijgbaar. Anders zorg je dat je een Quick Release hebt op de zadelpen verstelling. Zonder kun je niet meedoen met een T-training waarvoor dat vereist is.
 • TRAINER BESLIST. Een trainer die vaststelt dat je fiets onveilig is of je helm niet deugt mag je weigeren deel te nemen aan de training.
 • MEENEMEN. Neem altijd een reserve binnenband mee (bv in een zadeltasje) en bij voorkeur ook een z.g. powerlink om je ketting te kunnen repareren bij een breuk (let op juiste aantal versnellingen).
 • VEILIGHEID gaat voor alles!!
  • We rijden tussen de voor- en achterrijder en volgen de aanwijzingen op van de trainer en evt. begeleiders.
  • We houden voldoende onderlinge afstand.
 • RESPECTEER de nogo zones waar MTB-en niet is toegelaten!


FAQ’s
Waar wordt verzameld?
Vertrekpunt van de trainingen is altijd het Vierdaagse terrein
Heumensoord Beukenlaan
 (gem. Malden). Toegang via kruispunt Driehuizerweg/Scheidingsweg en ca 250 km voorbij de slagboom aan de rechterzijde. Parkeren kan voor de slagboom, auto goed afsluiten, geen interessante spullen zichtbaar.  

Wordt er in de vakanties ook gereden?
De trainingen gaan gewoon door in de vakanties.

Is er ook training tijdens de clubwedstrijden?
Nee, er is geen training tijdens een clubwedstrijd. 

Wie mag meedoen aan de clubwedstrijden
Iedere XC of FR senior kan en mag meedoen. Inschrijven bij de verzamelplaats, je mag ook meedoen als het seizoen al is begonnen.

Gaat de training altijd door?
Normaal gesproken wel. Tenzij dit op Facebook MTB club Licht Verzet ultiem tot 1 uur voor de training wordt bekend gemaakt.

Waar trainen we?
Er wordt getraind in en rondom de bossen van Nijmegen, Groesbeek, Berg en Dal en Mook, oftewel het Rijk van Nijmegen. We respecteren daarbij de nogo zones waar MTB-en niet is toegelaten

Wie geven de trainingen?
De trainingen worden afwisselend gegeven door circa 12 clubtrainers.

Heb je nog andere vragen?
Deze kun je stellen aan: XC@lichtverzet.nl

Terug