×

Fout

We konden geen overeenkomende tags vinden

Training Jeugd

De jeugd van Licht Verzet traint in acht niveaugroepen, in oplopend moeilijkheidsniveau; E, D, C, B en A. In welke groep je wordt ingedeeld is o.a. afhankelijk van je leeftijd, je technische en tactische vaardigheden, je conditie en of je deelneemt aan landelijke wedstrijden. In principe twee keer per jaar bekijken de trainers je vorderingen met een door WT3/MTB3 trainer Harry Peters uitontwikkelde testmethodiek waarbij het niveau wordt aangeduid met een kleur (judobanden systeem) en bepalen of je door kunt stromen naar een volgende groep.

Indelingscriteria

Voor de wedstrijdgroep A:

 • renner neemt deel aan:
  • enkele landelijke wedstrijden van de Jeugd MTB Wedstrijden (JMW) of nieuwelingen respectievelijk junioren KNWU waarvan enkele, door de trainingscommissie aangewezen, nationale en regionale wedstrijden.
  • de zaterdag trainingen in de winter.
 • renner beschikt over materiaal met een bovengemiddelde staat van onderhoud.
 • ouders staan achter en begeleiden de deelname aan wedstrijden
 • Het belangrijkste is en blijft echter de motivatie van de renner. Als deze de instelling heeft om op een technisch intensieve manier te willen trainen is hij/zij in principe geschikt.

De trainingscommissie beslist over toelating tot de A groep.

Voor de andere groepen B tot en met E:

 • renner wil graag alle technieken van het mountainbiken leren
 • renner is gemotiveerd, wil graag MTB-en en vormt geen gevaar voor zichzelf of een ander
 • renner neemt deel aan voor de jeugd georganiseerde MTB clubwedstrijden in het bosgebied om en nabij Nijmegen/Groesbeek. Als deelname geldt ook helpen bij de organisatie van deze wedstrijden.

Voor zowel de wedstrijd- als andere groepen geldt dat indeling in een bepaalde groep geschiedt op basis van technische vaardigheid, duurvermogen en snelheid. Daarnaast wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met sociale inpasbaarheid (passende leeftijd)

Begeleiding

Elke groep heeft één of meer vaste trainers en/of begeleiders. Licht Verzet kiest bewust voor meerdere trainers om een groep afhankelijk van de opbouw van de groep (meer/minder ervaring) en de groepsgrootte bij oefeningen op te kunnen splitsen in subgroepen. Hiermee kunnen we ook beter de veiligheid in de gaten houden. Hulpouders/vrijwilligers ondersteunen tijdens de trainingen van de E- en D-groep. In de trainingen houden we rekening met de verschillen in niveau en conditie, zowel bij verplaatsingen als de oefeningen. De oefeningen zijn erop gericht dat elk jeugdlid dat op eigen tempo kan doen. Doordat we de groepen in principe beperken tot maximaal 15 bikers, krijgt iedere jonge mountainbiker veel persoonlijke aandacht.

E1 en E2-groep

Dit zijn de instapgroepen voor de jongste kinderen. Het ontwikkelen van de 'lol' in de mountainbikesport en wat daar allemaal bij komt kijken is dan ook een belangrijk thema in deze groep. Het accent in deze groep ligt op het aanleren van rijtechnische basisvaardigheden op een speelse manier.

D1 en D2-groep

Dit zijn de tweede instapgroep maar juist voor iets oudere kinderen die nog geen of weinig ervaring hebben op de MTB of BMX. Het ontwikkelen van de 'lol' in de mountainbikesport en daarnaast het aanleren van rijtechnische basisvaardigheden op een speelse manier blijft het belangrijkst. Hier wordt al wel meer beroep gedaan op conditie.

C1 en C2-groep

In deze groep wordt naast het verder aanscherpen van de techniek meer aanspraak gemaakt op behendigheid en conditie.

B-groep

Zoals je zult begrijpen, wordt het hier echt serieus. In deze groep komen de snellere boys and girls met een stevige technische basis, behoorlijk wat rijervaring en een behoorlijk doorzettingsvermogen en conditie. Om in deze groep terecht te komen, moet je dus al een tijdje op de bike rondkarren. Dit is in principe ook de hoogst bereikbare groep voor de meer recreatief ingestelde jeugd daar de A-groepen bestemd zijn voor (landelijke en buitenlandse) wedstrijdrijders.

A-groep

Binnen de wedstrijdgroep A vinden we de jeugd die deelnemen aan landelijke en/of buitenlandse wedstrijden. Naast een portie technische vaardigheden is ook een stevig uithoudingsvermogen een must. Deze groep krijgt wedstrijdgerichte training en gaat naast de verfijning van de rijtechniek in op het ontwikkelen van de wedstrijdmentaliteit en -tactiek maar ook de daarbij benodigde conditie. Leeftijd speelt hier een ondergeschikte rol. Met name motivatie en competitie gerichtheid wordt sterk op de proef gesteld. De A-jeugd doet meer aan wedstrijdtraining, meer intensief, waarbij vooral aandacht wordt besteed aan techniek en wedstrijdelementen (sprint, starttraining, etc.). Ook zitten er interval-elementen en pyramide trainingen in het (pret)pakket.

Terug