×

Fout

We konden geen overeenkomende tags vinden

Freeride

Sinds 2013 heeft Licht Verzet een freeride (FR) discipline. In het algemeen houdt dat in wat je met een MTB kunt doen op een parkoers dat voornamelijk omlaag loopt en waarin zich diverse obstakels bevinden als sprongen, drops, scherpe en/of afhangende bochten, North Shores (verhoogde houten rijpaden gemaakt van onderling verbonden bruggen of met gaps), skinnies en dergelijke. Het parkoers loopt doorgaans over smalle paadjes (single tracks) waarbij meer vaardigheid en scherpe rijtechniek vereist zijn als bij cross country (XC) MTB. Bij freeride zijn er doorgaans meerdere mogelijkheden om over of rond een obstakel te komen zodat de rijder afhankelijk van beheersing en ervaring de voor hem/haar beste route kan kiezen.

Freeride bikes

zijn afhankelijk van de parkoersen nogal verschillend. All-mountain en enduro fietsen wijken voornamelijk van XC fietsen af door een langere veerweg en een stabieler frame om met snelheid grotere obstakels te kunnen bedwingen. Ze zijn zwaarder dan XC tegenhangers, maar behouden tegenwoordig steeds meer van hun klimvermogen. In NL rijden de meesten met zo'n bike met veerwegen tussen de 130 - 170 mm aan voor- en achterzijde. Moet het harder en extremer omlaag dan is er de downhill fiets met 180-250 mm veerweg. Deze laatste hebben een beperkt klimvermogen mede gelet op hun hogere gewicht en geometrie. In NL zien we het meest een All-mountain of Enduro MTB in de freeride.

Karakteristiek van Freeriders

De doelgroep freeriders binnen Nederland is relatief klein maar snel groeiende. De sport kan in Nederland door geringe hoogte verschillen alleen met beperkingen beoefend worden. Daarnaast komen bij het beoefenen van de sport relatief meer kosten en risico's kijken waardoor het niet voor iedereen is weggelegd. De freerider is veelal een man tussen de 16 en 40 jaar(bij LV met uitschieters richting 65... maar ook naar 11) en heeft een mbo of een hbo opleiding genoten. Diegene die in Nederland de sport beoefenen zijn vrij fanatiek en hebben een grote reis- en betalingsbereidheid. Ze beoefenen hun sport in het weekend en doen dat gemiddeld twee keer per maand (bij LV wekelijks). De lifestyle die met de sport gepaard gaat komt in Nederland nog niet zo naar voren als in andere landen waar de sport populairder is, maar er zijn wel overeenkomende lifestyle kenmerken te onderscheiden. De scene is heel vriendelijk en behulpzaam en heeft een open cultuur. Ook in de wedstrijdsport betuigt men respect naar elkaar. De sfeer is te typeren als 'laidback' (uiterst relaxt).

Het aantal Freeriders

bij onze club is gestaag groeiende mede door activiteiten voor zowel beginnende als gevorderde freeriders en cross country (XC) bikers. Ook is de freeride een mooie mogelijkheid voor leden die qua techniek graag met de meest gevorderde XC groep mee willen trainen maar dit qua tempo niet aankunnen. Bij de FR afdeling geldt een andere indeling en kunnen deelnemers meedoen aan de training die het beste bij hun technische capaciteiten past en minder aanspraak maakt op een groot uithoudingsvermogen. Het streven is dat elk Licht Verzet lid op een veilige en verantwoorde wijze kan deelnemen aan freeride activiteiten. Lid zijn geeft je ook de mogelijkheid als eerste in te schrijven voor snel vollopende wedstrijden als de City Downhill Nijmegen.

Lid worden?

Als je na het lezen van de informatie op de website denkt: "dit is iets voor mij !" dan kun jij je aanmelden voor maximaal drie proeftrainingen. Na deze proeftraining moet je beslissen om wel of geen lid te worden.

 

Aanmelden proeftraining FR