MTB gedragsregels en classificatie

Nederland is een dichtbevolkt land, ook in de natuurgebieden. Het is daarom belangrijk rekening met andere recreanten te houden. Als club streven we ernaar dat leden de MTB gedragsregels respecteren.

Gedragsregels hebben als doel de veiligheid te vergroten en een positieve relatie met andere recreanten te bevorderen. Bedenk dat mountainbike mogelijkheden op de langere duur afhangen van hoe MTB-ers zich gedragen.

Respect voor anderen

  • Houd controle; zo zorg je voor de veiligheid voor jezelf en voor die van anderen.
  • Rem rustig af wanneer andere recreanten naderen.
  • Train en rijd in kleine groepjes.
  • Groet vriendelijk en tijdig en geef voldoende ruimte wanneer je een mede-bosgebruiker nadert. Door andere recreanten tijdig te waarschuwen toon je dat je ze respecteert en rekening met ze houdt. Gebruik je bel of groet op rustige toon met “goedendag”.
  • Als je een paard van achter nadert moet je niet bellen, roep de ruiter op rustige toon aan. Daarmee voorkom je dat het paard schrikt.
  • Tref je een dier op je pad (hoe klein ook) , stop onmiddelijk en help het oversteken alvorens verder te rijden. 
  • Als je plotseling moet ontlasten en geen restaurant in de buurt is begraaf je boodschap of dek het goed af. Dat voorkomt dat dieren er ziek van kunnen worden. Vochtige doekjes ed breken doorgaans langzaam af en vervuilen de natuur. Neem een handvol hoog gras als je niets anders hebt.

Respecteer de regels

  • Draag altijd een fietshelm!
  • Volg de bewegwijzerde MTB routes waar dat vereist is.
  • Vermijd uitgezette wandelroutes en ruiterpaden.
  • Volg de waarschuwingsborden op, ze staan er niet voor niets!  
  • Tussen zonsondergang en zonsopgang kom je niet in de natuur.

Respecteer de route

  • Rem geleidelijk (zonder te blokkeren) om de bosgrond op zijn plaats te houden, zo voorkom je remgaten.
  • Houd je fiets onder controle in afdalingen en bochten.
  • Pas je snelheid aan de omgeving aan.
  • Laat geen afval achter (wat je meeneemt naar de route, ook weer mee terug nemen).

Een finale tip In Case of Emergency (ICE)

  • Als je regelmatig alleen fietst is een mobieltje een aanrader. Mocht er iets gebeuren dan kun je om hulp vragen. Sla in je mobiel onder ICE  relatiegegevens op.
  • Als je niet weet wat te doen bij een ongeval, bel 112 die geven je altijd advies.

Go/Nogo zones

Wij streven naar een goede relatie met terreineigenaren. Zij bepalen aan de hand van natuurdoelen voor bepaalde gebieden en gedragingen van MTB-ers waar die wel en niet mogen rijden. In sommige gebieden mogen we minder, in andere juist wat meer. Die regels willen wij respecteren.

Zie voor go/nogo zones, waar je met de MTB in onze regio wel of niet welkom bent. Houd je daar aub aan.

Moeilijkheidsclassificatie

Routes in NL krijgen meer en meer een technische moeilijkheidsclassificatie volgens de landelijke indeling (NTFU).

Je vindt deze classificatie onder de routepijlen. Je ziet het ook terug bij splitsingen waar de keuze gaat om bv een 'gemiddeld' of een 'moeilijk' parallel pad te volgen binnen dezelfde MTB route! 

terug

 

Achtergrond gedragscode punten

 

  1. Draag altijd een FIETSHELM Het scheelt een hoop ellende bij een val. Gelukkig zijn er tegenwoordig zeer goed ventilerende helmen die ook in de zomer je hoofd koel houden. Bij deelname aan elke fietsactiviteit van de club is een helm verplicht.
  2. Blijf altijd OP DE PADEN ga niet fietsen op z.g. wildsporen. Blijf op de MTB-route in gebieden waar je alleen op die route mag rijden.
  3. Vermijd bepijlde WANDELROUTES EN RUITERPADEN Mocht je toch een paard tegen komen, blijf dan rustig wachten, maar scheur nooit langs een paard. Let ook op bij remmen, een paard is een vluchtdier en kan op hol slaan door piepende remmen. Wanneer je een paard van achter benadert, maak je aanwezigheid dan kenbaar door bv rustig goedendag te roepen. Zo weet ruiter en paard dat je er bent en schrikt niet meer.
  4. REM RUSTIG AF wanneer er wandelaars naderen Wandelaars verplaatsen zich niet zo snel en als je een beetje goed uitkijkt, kan je ze al lang van te voren aan zien komen. Bel even (beter niet roepen) en groet ze!
  5. GROET vriendelijk en passeer Mocht je een mede-mountainbiker of wandelaar achterop komen, snijd deze dan nooit af, maar wacht rustig tot je er langs kan en bel even! Een vriendelijke groet als dank kost geen moeite. Daarna kun je weer lekker hard optrekken.
  6. Train in KLEINE GROEPJES (12 is eigenlijk de max, kleiner is beter), dat is veiliger en prettig voor anderen Train alleen waar dat is toegestaan . Mocht je echt gaan trainen met snelheid interval en dergelijke, dan is het beter dit met een niet al te grote groep te doen danwel een gebied te zoeken waar het lekker rustig is hiervoor. Dit traint ook prettiger en bovendien hebben de natuur en andere recreanten er minder last van.
  7. REM RUSTIG om de bosgrond op zijn plaats te houden Een beetje slippen is best leuk, maar ook slecht voor de grond in het bos. Vooral als het net geregend heeft, haal je de zachte grond snel open. Als het regent spoelt de losse grond weg en ontstaan geulen waar we later zelf weer last kunnen hebben.
  8. Houd je fiets onder CONTROLE in afdalingen en bochten Neem niet meer risico dan nodig is en probeer niet meteen wat een ander kan. Met name als je net een nieuwe fiets hebt is het belangrijk hier eerst weer vertrouwd mee te worden.
  9. PAS JE SNELHEID AAN de omgeving aan Dit kan je op twee manieren zien. 1) Mocht je ergens komen waar het erg druk is in het bos, fiets dan even wat rustiger totdat er weer ruimte is om door te rijden. 2) Houd rekening met elkaar. Als je met meerderen bent, houd elkaar dan in de gaten en pas je aan. Controleer ook regelmatig of iedereen er nog is. Mocht je iemand missen, ga dan niet staan wachten, maar fiets terug.
  10. Laat GEEN AFVAL achter. Houd er rekening mee dat je te gast bent in de natuur en laat geen rotzooi achter. Er zitten niet voor niets zakken in je kleding, gebruik deze aub. Andere recreanten willen ook genieten van de natuur zonder uitzicht op lege verpakkingen en flesjes.
  11. VOLG een mtb clinic of technische clubtrainingen. Door het volgen van dergelijke trainingen vergroot jij je vaardigheid en beheersing waardoor je door meer controle veiliger mountainbiked en meer plezier beleeft.
terug