Respecteer de MTB gedragscode

Nederland is een dichtbevolkt land, ook in de natuurgebieden. Het is daarom belangrijk rekening met andere recreanten te houden. Als club streven we ernaar dat leden de gedragscode respecteren.

De gedragscode heeft als doel de veiligheid te vergroten en een positieve relatie met andere recreanten te stimuleren. Bedenk ook dat de mogelijkheden om te mountainbiken op de langere duur afhangen van hoe wij als MTB-ers ons gedragen.

Respect voor anderen

 • Houd controle; zo zorg je voor de veiligheid voor jezelf en voor die van anderen.
 • Rem rustig af wanneer andere recreanten naderen.
 • Groet vriendelijk en geef voldoende ruimte wanneer je een mede bosgebruiker nadert. De meest negatieve feedback krijg je wanneer wandelaars of andere recreanten worden verrast zonder waarschuwing.
 • Train en rijd in kleine groepjes.

Respecteer de regels

 • Draag altijd een fietshelm!
 • Blijf altijd op de bewegwijzerde MTB routes .
 • Kom niet op uitgezette wandelroutes. Vermijd ook ruiterpaden.

Respecteer de route

 • Rem rustig om de bosgrond op zijn plaats te houden.
 • Houd je fiets onder controle in afdalingen en bochten.
 • Pas je snelheid aan de omgeving aan.
 • Laat geen afval achter.

Een finale tip over ICE

 • Ga je regelmatig alleen fietsen dan is een mobieltje een aanrader. Mocht er dan iets gebeuren dan kun je om hulp vragen. Sla in je mobiel onder ICE (In Case of Emergency) relatiegegevens op.

Go/Nogo zones

Wij streven naar een goede relatie met terreineigenaren. Zij bepalen aan de hand van natuurdoelen voor bepaalde gebieden en gedragingen van MTB-ers waar die wel en niet mogen rijden. Die regels willen wij respecteren.

Zie voor go/nogo zones, waar je met de MTB in onze regio wel of niet welkom bent. Houd je daar aub aan.

Hieronder vind je nog wat meer achtergrond / motivatie voor bepaalde punten in bovenstaande.

 1. Draag altijd een fietshelm Het scheelt een hoop ellende bij een val. Gelukkig zijn er tegenwoordig zeer goed ventilerende helmen die ook in de zomer je hoofd koel houden. Bij deelname aan elke fietsactiviteit van de club is een helm verplicht.
 2. Blijf altijd op de paden ga niet fietsen op z.g. wildsporen. Blijf op de MTB-route in gebieden waar je alleen op die route mag rijden.
 3. Vermijd bepijlde wandelroutes en ruiterpaden Mocht je toch een paard tegen komen, blijf dan rustig wachten, maar scheur nooit langs een paard. Let ook op bij remmen, een paard is een vluchtdier en kan op hol slaan door piepende remmen. Wanneer je een paard van achter benadert, maak je aanwezigheid dan kenbaar. Zo weet het paard dat je er bent en schrikt niet meer.
 4. Rem rustig af wanneer er wandelaars naderen Wandelaars verplaatsen zich niet zo snel en als je een beetje goed uitkijkt, kan je ze al lang van te voren aan zien komen. Bel even (beter niet roepen) en groet ze!
 5. Groet vriendelijk en passeer Mocht je een mede-mountainbiker of wandelaar achterop komen, snijd deze dan nooit af, maar wacht rustig tot je er langs kan en bel even! Een vriendelijke groet als dank kost geen moeite. Daarna kun je weer lekker hard optrekken.
 6. Train in kleine groepjes, dat is veiliger en prettig voor anderen Train alleen waar dat is toegestaan . Mocht je echt gaan trainen met snelheid interval en dergelijke, dan is het beter dit met een niet al te grote groep te doen danwel een gebied te zoeken waar het lekker rustig is hiervoor. Dit traint ook prettiger en bovendien hebben de natuur en andere recreanten er minder last van.
 7. Rem rustig om de bosgrond op zijn plaats te houden Een beetje slippen is best leuk, maar ook slecht voor de grond in het bos. Vooral als het net geregend heeft, haal je de zachte grond snel open. Als het regent spoelt de losse grond weg en ontstaan geulen waar we later zelf weer last kunnen hebben.
 8. Houd je fiets onder controle in afdalingen en bochten Neem niet meer risico dan nodig is en probeer niet meteen wat een ander kan. Met name als je net een nieuwe fiets hebt is het belangrijk hier eerst weer vertrouwd mee te worden.
 9. Pas je snelheid aan de omgeving aan Dit kan je op twee manieren zien. 1) Mocht je ergens komen waar het erg druk is in het bos, fiets dan even wat rustiger totdat er weer ruimte is om door te rijden. 2) Houd rekening met elkaar. Als je met meerderen bent, houd elkaar dan in de gaten en pas je aan. Controleer ook regelmatig of iedereen er nog is. Mocht je iemand missen, ga dan niet staan wachten, maar fiets terug.
 10. Laat geen afval achter. Houd er rekening mee dat je te gast bent in de natuur en laat geen rotzooi achter. Er zitten niet voor niets zakken in je kleding, gebruik deze aub. Andere recreanten willen ook genieten van de natuur zonder uitzicht op lege verpakkingen en flesjes.
 11. Volg een mtb clinic of technische clubtrainingen. Door het volgen van dergelijke trainingen vergroot jij je vaardigheid en beheersing waardoor je door meer controle veiliger mountainbiked en meer plezier beleeft.
terug