Met de fiets het bos bezoeken? Waar moet je op letten bij een bezoek aan het Reichswald op de fiets

Boswachters en rustzoekers hebben veel dingen gemeen, zoals liefde voor de natuur en in het bos zijn. In het bos kunnen echter belangenconflicten ontstaan als fietsers ook buiten de voor hen geplande routes zijn.

Reglement voor het bezoeken van het bos op de fiets in NRW

De boswet van de bondsrepubliek (BWaldG) en van Nordrhein Westfalen (LFoG) bevatten de voorschriften die in acht moeten worden genomen bij een bezoek aan het bos. Het is volgens de LFoG in principe toegestaan op eigen risico het bos te betreden voor recreatie. Het volgende mag niet worden betreden: bosaanplanting, bosverdikking, houtkapgebieden en bosbouw- en jachtfaciliteiten (wildkansels).

Dit geldt ook voor fietsen. Maar alleen op wegen en vaste paden. Steegjes die worden gebruikt om het bos te beheren (werkpad) en jaagpaden vallen niet onder deze definitie. Fietsen is verboden op deze paden.

Welke fietsen kunnen worden gebruikt op wegen en vaste paden?

  • Fietsen die met pure spierkracht worden aangedreven
  • E-bikes (met trapondersteuning en zonder eigen aandrijving tot 25 km/h)

Welke fietsen zijn over het algemeen niet toegestaan ​​in het bos?

  • E-bikes waarvoor een bromfietsrijbewijs nodig is conform de verkeerswet (StVO) en die zonder spierkracht snelheden van meer dan 25 km/h kunnen halen

Omdat het bos naast de recreatieve functie ook een beschermende functie heeft, is het erg belangrijk dat alle bosbezoekers zich houden aan de geldende regels en voorschriften zodat leefgebieden voor flora en fauna behouden blijven. Overtredingen vormen een administratief misdrijf en kunnen worden bestraft met een boete.

Als u vragen heeft, helpen het verantwoordelijke regionale bosbeheer u graag verder. Meer informatie is te vinden op de website van het Landesbetrieb Wald und Holz NRW (www.wald-und-holz.nrw.de).